Królewskie kolacje

Restauracja ta została otwarta w 1904 roku jest jedną z najbogatszych w historię z Budapesztańskich restauracji. Wnętrze restauracji tematycznie nawiązuje do wspaniałego węgierskiego króla i władcy Mátyása Hunyadi (pol. króla Macieja Korwina).

Restauracja została odnowiona w 2008 roku, wtedy udoskonalono kuchnie, zmodernizowano recepcje, wszystko po to by serwować najlepsze tradycyjne potrawy węgierskie których receptury są pilnie strzeżone. Kuchnia oferuje dawno zapomniane potrawy węgierskie, sporządzane na podstawie oryginalnych przepisów z dawnych ksiąg oraz szeroki wybór węgierskiego wina i Palinki.

Każdego dnia zespół muzyków gra cygańską muzykę, ponadto w restauracji organizowane są węgierskie programy folklorystyczne i programy operetkowe.

Restauracje założył Baldauf Mátyás w 1904 roku i już w dniu otwarcia sprzedano 9 hektolitrów piwa. Restauracja była już znana za granica w 1910 roku.

W 1937 roku Haranghy Jenő wykonał obrazy na ścianach nawiązujące do renesansowego dworu z czasów króla Macieja (od którego zaczerpnął swą nazwę).

Już od samego początku lokal wyróżniał się wystrojem wnętrz, jak również specjalizacją w daniach tradycyjnych kuchni madziarskiej.

Stałe programy:



  • Codziennie od 19:00 do północy zespół cygański bawi gości.
  • W sobotę i niedzielę w porze lunchu można usłyszeć na żywo muzykę cygańską.
  • Program folklorystyczny jest w każdą środę i czwartek od 20:00 do 20:40.
  • Program operetkowy jest w każdy piątek od 20:30


Kontakt w sprawie tej oferty

Imię i nazwisko: *
E-mail: *
Numeru telefonu: *
Wiadomość dla nas:
Wpisz znaki widoczne na poniższym obrazku.